objetosc.wody
hrabialolo: Jest jedna rzecz, ktora mnie nurtuje. Mianowicie, chodzi mi o wzor ϱ = m/V
Gestosc wody w 0°C = 999,8396
Gestosc wody w 30°C = 995,6482
ϱ = m/V czyli V = m/ϱ
V0 = m/999,8396 = 0,00100016043* m0
V30 = m/995,6482 = 0,00100437082 * m30
Masa pozosaje niezmieniona, m0 = m30
a z tego wychodziloby, ze V30 > V0, co jest oczywist bzdurą, bo objetosc wody w 0°C jest
wieksza niz objetosc wody w 30°C
Gdzie jest blad?
28 wrz 04:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
niby skąd ten przesąd że objętość wody jest większa przy 0
oC niż przy 30
oC

im mniejsza gęstość, tym większą ciecz zajmuje objętość (pomijając parowanie cieczy − które
przy temperaturze 30
oC jest znikome)
28 wrz 10:12
Krzysiek : Gestosc jest zalezna od panujacych warunkow . sa to przede wszystkim temperatura i cisnienie .
I dla takich warumkow masz podane wartosci gestosci w tablicach . Teaz jesli masz podana
gestosc to liczysz mase lub objetosc dla tej konkkretnej gestosci (czyli w konkretnej
temperaturze np30stopni C )
Ten wzor co podales to bedzie obowiazywal dla substancji jednorodnych. I na razie sie go
trzymaj jesli jestes w liceum lub technuikum.
Tak naprawde to znajomosc gestosci sluzy do obliczena masy okreslonej jednostki objetosci
Jesli znasz gestosc np zelaza to bedziesz wiedzial ile wazy arkusz blachy stalowej o
wymiarach 1000mmx1000mm x1mm. Bedzie on wazyl ≈8kg I o to chodzi w tym wzorze.
28 wrz 17:58
hrabialolo: "Zamarzanie czystej wody, przy ciśnieniu atmosferycznym wynoszącym 101 325 Pa, zachodzi w
temperaturze 0 °C. Przy zamarzaniu objętość lodu jest większa, niż tworzącej go wody"
Chyba wiem, na czym polegal moj blad
Otóz chodzilo mi o to, ze wsadzajac butelkę wody (wypelnioną po brzegi ) do zamrazalnika
butelka ulega rozsadzeniu
Objetosc ulegla zwiększeniu.
Po prostu wziąłem objetosc wody z tabelki dla 0°C sądząc, ze jest to gestosc lodu (woda zamarza
w 0)
Gestosc lodu (jak teraz sprawdzilem) wynosi jednak 0,9167 kg/m3, takze ta gestosc wody w 0°C −
chodzilo prawdopodobnie o "wodę przechłodzoną"
Podstawiajac do wzoru gestosc lodu wszystko się zgadza
29 wrz 00:21