oblicz granice
jok: √2n2 − 4n +7 −
√2n= metoda: mnożenie przez sprzężenie
| | (√2n2 − 4n +7 + √2n)(√2n2 − 4n +7 − √2n) | |
|
| |
| | √2n2 − 4n +7 + √2n | |
co dalej robic?
PS. n nie jest wykladnikiem tylko iloczynem
27 wrz 22:04
ICSP: n idzie do ?
27 wrz 22:05
Ajtek:
W liczniku masz wzór skróconego mnożenia.
27 wrz 22:06
Ajtek:
Pewnie n→∞
27 wrz 22:06
jok: | | −4n | | 2 | |
n → ∞ czy to będzie |
| = |
| dobrze? |
| | −2√2n | | −√2 | |
27 wrz 22:07
asdf: CINEK CO ROBISZ

?
27 wrz 22:11
Krzysiek: | | −4n+7 | | −4 | |
powinno być |
| → |
| |
| | √2n2 −4n+7 +√2n | | 2√2 | |
ps. Ale sobie słodzicie
27 wrz 22:17
jok: zasłużył
27 wrz 22:28
Gustlik: To na tej samej zasadzie, co usuwanie niewymierności z mianownika − mnożysz przez sprzężenie,
żeby doprowadzić do wzoru (a−b)(a+b)=a
2−b
2
Np:
| 1 | | 1 | | √2+1 | | √2+1 | |
| = |
| * |
| = |
| =√2+1 |
| √2−1 | | √2−1 | | √2+1 | | 2−1 | |
Wyrażenie
√2n2 − 4n +7 −
√2n traktujesz jak ułamek o mianowniku 1, czyli
| √2n2 − 4n +7 − √2n | |
| i usuwasz niewymierność, ale z licznika. |
| 1 | |
28 wrz 00:17