wielomiany
Saizou : może jakieś wielomianik, tyloko
ICSP nie szalej
27 wrz 19:35
ICSP: to może taki o :
x4 + 10x3 + 90x + 81 = 0
znaleźć rozwiązania takiego wielomianu.
27 wrz 19:36
ICSP: chyba przesadziłem

Zmienię ci za chwilkę ten wielomian
27 wrz 19:44
Saizou : poczekaj bo myślę żeby dodać i odjąć −9x2+9x2
27 wrz 19:46
ICSP: Jak do 20 nic nie wymyślisz to wrzucam drugi
27 wrz 19:47
Saizou : do 20 na forum czy na Twoim zegarku
27 wrz 19:48
konrad: zapewne ICSP dał taki gdzie trzeba użyć wzorów Cardano
27 wrz 19:48
konrad: hm, a właśnie, nigdy na to uwagi nie zwróciłem, czemu na forum jest inny czas?
27 wrz 19:49
ICSP: wzory Cardano do wielomianu IV stopnia

przykro mi nie znam takich
27 wrz 19:50
Piotr:
bo sie znowu popsulo
27 wrz 19:50
Saizou : konrad wzory Cardano są dla wielomianu 3−stopnia
27 wrz 19:51
konrad: a faktycznie... ale wyniki nieładne wychodzą więc zakładam, że i metoda niełatwa pewnie
27 wrz 19:51
Saizou : ICSP wpadłem na pewien pomysł więc poczekaj chwilkę
27 wrz 19:53
Piotr:
20:01
27 wrz 19:55
Piotr:
duża różnica
27 wrz 19:57
Saizou : to się jednak nie sprawdziło
27 wrz 19:58
ICSP: Rozwiąż równanie :
x8 + 5x6 + 3x2 + 3 = 0
27 wrz 20:00
Piotr:
to serio ma byc taki wielomian
27 wrz 20:02
ICSP: tak
27 wrz 20:03
Piotr:
no to jestem ciekawy...bede sledzil temat
27 wrz 20:03
konrad: ICSP Ty te przykłady sobie ot tak wymyślasz czy skądś je bierzesz?
27 wrz 20:03
Saizou : to ma się bać
27 wrz 20:05
Godzio:
ICSP wymyśl wielomian ambitniejszy, którego Ferrarim nie zrobisz, a oboje wiemy, że te
przykłady się do tego sprowadzają
27 wrz 20:07
Saizou : ale to nie może być równe zero

, bo suma potęgo o wykładnikach parzystych zawsze jest
dodatnia
27 wrz 20:08
ICSP: 
Widzisz
Piotrze
Saizou rozwiązał zadanie w jednej linijce
27 wrz 20:08
Saizou : 
hurra ja
27 wrz 20:09
ICSP: Godziu żaden z tych przykładów nie sprowadza się do metody Ferrariego

\
Przecież wiem że
Saizou jej nie zna
27 wrz 20:10
Godzio: Pffff
27 wrz 20:14
ICSP:
27 wrz 20:15
Piotr:
rownanie ma rozwiazanie, tylko nie w liczbach rzeczywistych
27 wrz 20:29
Godzio:
Ooo właśnie,
ICSP licz pierwiastki zespolone
27 wrz 20:31
Saizou : Piotrze ja pracuję tylko na liczbach rzeczywistych
27 wrz 20:31
Piotr:
Saizou a rozwiaz to x2=0 ?
27 wrz 20:31
Saizou : 0 jest pierwiastekiem dwukrotnym
27 wrz 20:34
Godzio:
Dlaczego używanie mego imienia
27 wrz 20:36
Piotr:
cytat : ale to nie może być równe zero , bo suma potęgo o wykładnikach parzystych zawsze jest
dodatnia
27 wrz 20:38
Saizou : ale to nie jest suma
27 wrz 20:39
Piotr:
x2+x4=0
27 wrz 20:40
Godzio: Ajaja

Tutaj też jest
Piotr
27 wrz 20:40
Piotr:
27 wrz 20:41
Saizou :
27 wrz 20:44
Godzio:
27 wrz 20:44
Saizou : to poprawka do
x8 + 5x6 + 3x2 + 3 = 0
x8+5x6+3x2 suma potęg o wykładnikach parzystych jest nieujemna, a przesunięty wykres o trzy
jednostki w górę przyjmuje tylko wartości dodatnie
27 wrz 20:47
Piotr:
nieujemna, o to chodzilo
27 wrz 20:53