matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż
kaligula:
Wykaż, że jeśli x −3/x = 2
√
3
to x
2
+ 9/x
2
= 18
26 wrz 23:59
ICSP:
3
x −
= 2
√
3
x
9
x
2
+
= 18
x
2
jeżeli pierwsze równanie podniosę do potęgi 2 to otrzymam :
9
x
2
− 6 +
= 12
x
2
9
czyli x
2
+
= 18
x
2
c.n.u.
27 wrz 00:02