r=23h
| a√3 | ||
h= | ||
| 2 |
| 2 | 3 | |||
r= | h →h= | r | ||
| 3 | 2 |
| a√3 | ||
h= | ||
| 2 |
| 3 | a√3 | ||
r= | /2 | ||
| 2 | 2 |
| 3r | |
=a | |
| √3 |
| 3√3r | |
=a | |
| 3 |
| 1 | ||
R = | a√3 /*√3 ⇒ a = R√3 | |
| 3 |
Dziękuję za odpowiedzi. Chciałbym jednak aby tę zależność wykazać a nie korzystać ze wzorów.
Jako, że to trójkąt równoboczny − kąty CAB, ABC, ACB są równe i mają miarę 60 st. Kąty BAr ma
miarę 30 st. a kąt ASB ma miarę 120 st (kąt środkowy oparty na tym samym łuku co kąty mające
60 st i oparte na okręgu).
jak korzystając pociągnąć dalej to rozumowanie aby dojść do tego, że a = R√3?
Np. tak:
Środek okręgu opisanego to punkt przecięcia symetralnych boków.
|
| √3 | |||||||||||||||||||
W trójkącie prostokątnym ADS: | = cos30o ⇒ | = | |||||||||||||||||||
| R | R | 2 |
| a | ||
= 2R. | ||
| sinα |
| √3 | ||
Jak wiadomo w trójkącie równobocznym α = 60°, a sin60° = | , | |
| 2 |
| a | ||||||||
= 2R, | ||||||||
|
Rozwiązanie PW też, pod warunkiem, że (jak sam napisał) mrrr zna już twierdzenie
sinusów.
Rozwiązanie Anny jest może nieco dłuższe, ale nie wymaga pamiętania żadnych wzorów
(bo i wysokość można sobie policzyć z tw.Pitagorasa) i nie wymaga znajomości funkcji
trygonometrycznych, a jedynie znajomości cech trójkąta równobocznego.
Może je więc również wykorzystać gimnazjalista.