.
Damian: Zapis xyyx przedstawia liczbę czterocyfrową (x i y to różne cyfry). Ile jest takich liczb które
są podzielne przez 81?
a)9
b)7
c)10
d)0
e)2
f)2
26 wrz 22:04
Nienor: 156750 a to rozwiązanie ci nie wystarczy?
26 wrz 22:08
Damian: Dokładnie któa odpowiedź jest prawdziwa?
26 wrz 22:09
Nienor: Buuu ma rację.
Skąd to wiem? Weź kalkulator i sprawdź.
26 wrz 22:12
Damian: Własnie tuproblem. Nie wiem wogóle jak to zacząć liczyć masakra
26 wrz 22:14
Mila: 1000x+100y+10y+x=81k i k∊N; x∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}, y∊{0,1,2,.....9}
1001x+110y=81k
12*81x+29x+81y+29y=81k
(12*81x+81y)+29(x+y)=81k
Lewa strona jest podzielna przez 81 gdy 29(x+y) dzieli się prze 81, co jest niemożliwe, bo x+y
nie może być równe 81 jako suma cyfr.
odp.
d) 0
26 wrz 23:05