:)
Damian: Stężenie roztworu wodnego soli w zbiorniku wynosi 19%. Ile kilogramów wody należy dolać do
zbiornika z 267 kg tego roztworu, aby otrzymać roztwór o stężeniu 3%?
kto obliczy?
26 wrz 21:26
pigor: ... , np. tak : niech
x=? − szukana liczba kg wody, to z warunków
zadania
19%*267= 3%(267+x) /:3% ⇔ 19*89= 267+x ⇔
⇔ 1691−267= x ⇔
x= 1424 kg widy należy dolać do zbiornika . ...
26 wrz 21:34
Eta:

Rozwiąż równanie:
19*267+0*x= 3(267+x)
x=....
26 wrz 21:36
Buuu:
| | Cp * mr | |
ms = |
| wyliczyć , podstawić: |
| | 100% | |
26 wrz 21:36
Mateusz: Kto obliczy ten sie przeliczy skorzystaj z tzw reguły mieszanin lub jak kto woli metody
kubełkowej i ułóz równanie
a*A+b*B=(a+b)*C
a−masa roztworu o stężeniu a
b−masa roztworu o stężeniu b
C−stężenie nowego roztworu
wode przyjmujemy jako roztwór o stężeniu 0%
26 wrz 21:37
Eta:
@
Buuu ......... to nie chemia.......
26 wrz 21:37
Mateusz:
poprawka oczywiscie stężenia roztworów to duze litery A oraz B
26 wrz 21:39
Eta:
26 wrz 21:41
Buuu:
Eto, a miałem klasycznym chemicznym "motylkiem" rozwiązać
26 wrz 21:45