Udowodnij równanie
zzz: Udowodnij równanie:
a) 25 + 25=43
b) 35+35+35=272
c) 45+45+45+45=84
26 wrz 21:21
Buuu:
b)
272 = 36 = 3*35
26 wrz 21:25
Tad:
25(1+1) ....
25*2 ...
26...
43=
26 wrz 21:26
zzz: i tak to zostawic czy trzeba to liczyć dalej?
26 wrz 21:26
Krzysiek : Trzeba liczyc dalej
Przypomieniec sobie wzory na potegowanie
Dla przykladu a) 25+25 mozemu zapisac jako 2*25 a to mozemy zapisac jako 21*25 =26
Natomiast 43 =(22)3=26
Czyli mozemy zapisac ze 25+25=43
Przyklad b masz juz prawie rozwiazany .
Przyklad c ) zastanow sie jak mozesz zapisac 8 (w jakiej potedze przy postawie 2 ) Dalej juz
powinno pojsc latwiej
27 wrz 01:08