Dla jakich naturalnych n^4+4 jest pierwsza?
sari45: Dla jakich naturalnych n4+4 jest pierwsza?
26 wrz 21:01
Vax: Zauważ, że n4+4 = (n2+2n+2)(n2−2n+2), więc żeby to było liczbą pierwszą musi być n2−2n+2 =
1 ⇔ n=1
26 wrz 21:07
Nienor: Z: n∊N
n4+4=(n2+2)2−2*2n2=(n2+2−2n)(n2+2+2n)=(n2−2n+2)(n2+2n+2)
Żeby wyszła z tego liczba pierwsza ten iloczyn musi być postaci: 1*[liczba pierwsza]
Sprawdzam dla jakich n ten pierwszy nawias jest równy 1
n2−2n+2=1
n2−2+1=0
(n−1)2=0
n−1=0
n=1
Sprawdzam, czy dla n=1 drugi nawias jest liczbą pierwszą:
1+2+2=5 → jest liczbą pierwszą, więc n=1 spełnia warunek zadania.
Sprawdzam co się dzieje kiedy drugi nawias jest równy 1
n2+2+2=1
n2+2n+1=0
(n+1)2=0
n+1=0
n=−1 ∊N
Więc tylko dla n=1, liczba n4+4 jest liczbą pierwszą.
Sprawdzam to:
1+4=5 → jest liczbą pierwszą.
26 wrz 21:15
sari45: Wielkie dzięki za rozpisanie! Obawiam się że sama bym na to nie wpadła: )
26 wrz 22:03
PW: @Nienor: Nie trzeba było sprawdzać, czy n2+2n+2 może być jedynką, Jest to na pewno liczba
większa od 5 lub równa 5 (wszystkie składniki są dodatnie). Wystarczyło tak napisać. Jestem
już stary, więc pomarudzę: zawsze trzeba przed rozpoczęciem liczenia czegokolwiek rzucić
okiem, by sprawdzić, czy nie jest to oczywiste, można nieraz zaoszczędzić sporo czasu, którego
na egzaminie brakuje.
27 wrz 15:14