Pole trapezu
113: Oblicz pole trapezu równoramiennego wiedząc, że jego podstawy mają długość 20 cm i 40 cm, a
przekątna dzieli kąt przy dłuższej podstawie na dwa kąty przystające.
26 wrz 20:55
ewa:
26 wrz 21:26
ewa: β=180−2α
x+α+β=180
x=180−α−β=180−α−(180−2α)=α
x=α zatem ΔDBC równoramienny, czyli DC=CB=20cm
26 wrz 21:28
ewa:

h wyliczasz z tw. Pitagorasa
h
2+10
2=20
2
h=10
√3
26 wrz 21:33
ewa: | | 1 | |
P= |
| *(20+40)*10√3=300√3 cm2 |
| | 2 | |
26 wrz 21:34
Eta:

ΔBCD jest równoramienny o ramionach |BC|=|DC|= 20 cm
h>0 h
2= 300 ⇒h= 10
√3 cm
P= 30*3
√3= 300
√3 cm
2
27 wrz 12:33
ICSP: Chyba widzę chochlika
27 wrz 12:37
Ajtek:
Ale to malutki chochlik

Witam
Eta, ICSP 
.
27 wrz 12:39
ICSP: Ja jak zwykle bez przywitania

Witaj
Eta oraz
Ajtek
27 wrz 12:41
Eta:
P= 30*10
√3= 300
√3 i już go nie ma

Pozdrawiam obydwu Panów
27 wrz 14:03