WALEC
ania: Powierzchnia boczna walca po rozwinieciu jest kwadratem o polu 4 pi kwadrat.oblicz objetosc
tego walca. masakra pomocy

Nic nie kapuje po lekcji z walcami..
26 wrz 20:42
sushi_gg6397228:
weź do reki kartkę papieru i złóż w rulon; czym jest jeden bok, a czym jest drugi bok
wyjsciowego kwadratu?
26 wrz 21:22
Mila:

Powierzchnia boczna ma długość obwodu podstawy,
a wysokość równą wysokości walca.
[Modelem jest szklanka. Spróbuj wyciąć z kartki powierzchnię boczną dla szklanki.]
H=2πr z treści zadania
Pole
□=H
2
(2πr)
2 =4π
2
4πr
2=4π
2
r=1
H=2π
V
walca)=πr
2*H
Podstaw i oblicz
26 wrz 21:25
ania: dzieki
26 wrz 21:41
Mila:
26 wrz 21:48