wykres funkcji
adaś:
narysuj wykres funkcji y = 2−√2−2x
czy on będzie przebiegał przez punkt zero ?
26 wrz 20:35
Saizou : a jaka będzie dziedzina?
26 wrz 20:38
Maslanek: Co to punkt zero w Twoim mniemaniu?
26 wrz 20:40
adaś: no właśnie jak tu będzie wyglądała dziedzina ?
√2−2x≥0
2−2x≥0
−2x≥−2
x≤1
nie wiem co dalej z wyrazem wolnym 2
26 wrz 20:54
adaś: odpowie ktoś?
26 wrz 21:24
Krzysiek : Adas masz napisany wzor funkcji y=2−√2−2x. No to jaki jest problem . jak x=1 to ile wyniesie
y . To y= 2−√2−2*1⇒y=2−√0⇒y=2−0=2 . Zaznaczas na wykresie punkt x=1 y=2 . Dla x=0
⇒y=2−√2−2*0⇒y=2−√2 jak 2 −√2 to wyjdzie gdzie s okolo y≈0,59. Taki tez punkt sobie
zaznacz na wykresie
bardzo wazna uwaga . Punkt ma okreslone wspolrzedne x i y . Wobec tego wykres funkcji moze
ewentualnie przebiegac przez punkt (0,0) a nie przez samo zero . Punkt (0,0) jest srodkiem
ukladu wspolrzednych . I jesli masz pytanie czy on wlasnie przebiega przez punkt (0,0) to juz
masz odpowiedz ze nie bo dla x=0 y≠0 tylko ≈0,59
WEz sobie teraz x=−1. To ile wynosi y . Mamy y=2−√2−2x
⇒y=2−√2−2*(−1)⇒y=2−p{2+2]⇒y=2−√4⇒y=2−2⇒y=0
Widzisz teraz ze ta 2 nalezy braxc pod uwage skoro jest we wzorze .
Adas . Jezeli chcesz sprawdzic czy wykres funkcji przechodzi przez punkt (0, 0) to podstawiasz
za x=0 i jezeli wyjdzie po podstawieniu y=0 to wykres funkcji przechodzi przez ten punkt . W
innyn wypadku nie przechodzi
26 wrz 23:50
adaś: dziękuje bardzo !
27 wrz 17:41