matematykaszkolna.pl
fizyka janek: bardziej fizyka: co to jest bilans cieplny? ciepło właściwe, jakies potrzebne wzory do obliczania tych wielkości prosze o pomoc
26 wrz 20:35
marika: hehehe od czego internet emotka poszukaj , poszperaj emotka
26 wrz 21:04
janek: wiem, wiem ale w internecie jest tak bardzo naukowoemotka wole własnymi słowami jak ktos potrafii prosze ...!
26 wrz 21:06
Nienor: A nie masz podręcznika od fizyki? W ogóle w której jesteś klasie, bo to też ma znaczenie.
26 wrz 21:08
janek: Mam , mam wszystko. jestem w drugiej liceum ale dla mnie to niezrozumiałe co w podręczniku. moj zbiór zadan niby nazywa sie prosty zbiór zadan z fizyki a wcale taki nie jest mam teraz problem , bo jeszcze mnie ostatnio na lekcji nie było , własnie o cieple
26 wrz 21:12
Nienor: Wątpię, żebym ci to umiała wytłumaczyć jakoś prościej niż w podręczniku w komentarzu.
26 wrz 21:49
Gustlik: Jeżeli ciało ogrzewa sie lub oziębia bez zmiany stanu skupienia: Q=m*c*ΔT, Q − ciepło pobrane lub oddane, m − masa, c − ciepło właściwe, ΔT − zmiana temperatury Jeżeli ciało zmienia stan skupienia: Q=m*q, gdzie Q − ciepło pobrane lub oddane, m − masa, q − ciepło danej przemiany fazowej (np. ciepło topnienia lub parowania)
27 wrz 01:38