...
asia: Dla każdej liczby rzeczywistej x, różnej od 1, prawdziwa jest równość:
a) −1−xx−1=−1
b) −1−xx−1= 1
c) −1−xx−1= x−11−x
d) −1−xx−1= x+11−x
26 wrz 20:31
asia: jaka odp
26 wrz 20:33
Godzio: B
26 wrz 20:34
Maslanek: b)
26 wrz 20:34
asia: a jak to obliczyc
26 wrz 20:35
asia:
26 wrz 20:38
Godzio:
| | 1 − x | | x − 1 | |
− |
| = |
| = 1 (wciągnąłem minusa do licznika, równie dobrze można |
| | x − 1 | | x − 1 | |
wsadzić go do mianownika, wówczas zmieniasz znaki w obu wyrażeniach)
26 wrz 20:39
Saizou : np. wstawiając za x=2, nie musisz tego liczbowo uzasadniać bo jest to zadanie zamknięte
26 wrz 20:39
asia: ok dzieki wielkie
26 wrz 20:40