geometria
załamka: w okręgu o środku o poprowadzono dwie prostopadłe średnice AB i cd. Z PUNKTU a PROWADZIMY
CIĘCIWĘ AM przecinającą srednice CD w punkcie N. wyznacz miare kąta, jaki ta cięciwa tworzy ze
srednica AB jezeli wiadomo ze w czworokąt abmn mozna wpisac okrąg !
ojjj, ile ja sie nad tym mecze, ale mam nadzeje ze są tutaj same bystrzaki
26 wrz 20:27
MQ:

ABMN nie tworzy czworokąta, tylko trójkąt!
26 wrz 20:35
janek: Tak jest w treści zadania, a jeśli połączymy BM to powstanie czworokąt. A ABM nie jest
trójkątem bo BM to łuk. Nie wiem jak dalej to zadanie rozpisać

:(
26 wrz 20:45
MQ: Dokładnie ABMN jest to łamana otwarta, jeśli chodzi o ścisłość.
A jeśli ją domknąć do A, to dostajesz trójkąt, bo MNA są współliniowe.
26 wrz 20:49
janek: Masz pomysł na dalsze poprowadzenie tego zadania ?
26 wrz 20:55
MQ: Nie mam, bo to nie jest czworokąt.
26 wrz 20:58
janek: cóż, juz sam nie wiem, tak było w tresci zadania ...
26 wrz 21:03
MQ: Widocznie zadanie jest walnięte, albo coś zostało niedopowiedziane.
26 wrz 21:08
janek: Możliwe, jutro sie wyjaśnij na lekcji
26 wrz 21:15
Eta:

W treści jest
czworokąt BONM ! w który można wpisać okrąg

Rysunek powinien Ci rozjaśnić rozwiązanie zadania
Dodaj odpowiednie komentarze .......
z warunku wpisania nowego okręgu w czworokąt BONM
x+R= x+R
Odp: 3α=90
o ⇒ α=
30o
26 wrz 21:29
janek: Nie wiem jak Ci mam dziękować , Eta

!
26 wrz 21:36
Eta:
Ważne,że dziękujesz

Na zdrowie ...
26 wrz 21:39