Wyznaczyć dziedzinę równania Help.. :)
pawel: Wyznaczenie dziedziny w tych dwóch równaniach

z góry dziękuje
2xx+2=0
4x+13=
2x5
26 wrz 20:13
Saizou : a) R\{−2}
b) R
26 wrz 20:35
pawel: dzięki bardzo

a jeśli będzie tego typu:
3x−65=
2x(x+1
to też D=R ?
albo:
4x+5=
xx−3
D=R\{−5} tak
26 wrz 21:41
Nienor: Nie.
x(x+1)≠0, bo mianownik nie może być 0!
x≠0 ∧ x+1≠0
x≠0 ∧ x≠−1
26 wrz 21:47
Buuu:
W pierwszym:
x(x+1)≠0
x≠0 x+1≠0
x≠0 x≠−1
D: x∊R\{−1, 0}
W drugim o czymś zapimniałeś
26 wrz 21:47
Nienor: W drugim obia ułamki bierzesz po uwagę.
czyli
x+5≠0 ∧ x−3≠0
26 wrz 21:48
pawel: Ahaaa No dobra czaje czaje czyli w tym drugim przykładzie będzie
D=R\{−5 ,3}
26 wrz 21:52
Buuu: tak
26 wrz 21:53
asdf: @Paweł, a miałeś takie coś?
Miałeś wyznaczanie dziedziny z pierwiastka?
26 wrz 21:55
pawel: Dobra dzięki wielkie koledzy
26 wrz 21:56
pawel: nie miałem wyznaczyć tylko dziedzinę równania tam nie było x2
26 wrz 21:57
asdf: ok
26 wrz 22:03