nierownosci kwadratowe z wartoscia bezwzgledna
dorka: rozwiąż nierówność :
x
2 − 7IxI + 10 ≤ 0
z gory dzieki
26 wrz 20:12
Saizou : a może obliczyć na przedziałach

x<0 i x≥0
26 wrz 20:13
dorka: ale nie wiem jak
26 wrz 20:16
Godzio:
Rozpatrzmy funkcję:
f(x) = x2 − 7x + 10, jej pierwiastki to: x = 5 i x = 2, zauważmy, że
g(x) = f(|x|) = |x|2 − 7|x| + 10 = x2 − 7x + 10, wtedy pierwiastki to: x = 5, x = −5, x = 2,
x = −2
Zatem rozwiązaniem nierówności g(x) ≤ 0 jest:
x ∊ <−5,−2> U <2,5>
Ładnie to widać na wykresie, o ile się zna symetrie częściową względem osi OY
26 wrz 20:19
Saizou : albo
x<0 x≥0
x2+7x+10≤0 i x2−7x+10≤0
26 wrz 20:21
Saizou : znaczy się zamiast "i" ma być "lub"
26 wrz 20:22
Godzio:
Saizou zapamiętaj tą metodę co podałem, może się przydać na rozszerzenie np. przy zadaniu
"Określ liczbę rozwiązań x
2 − 7|x| + 10 = m w zależności od parametru m"
26 wrz 20:23
Godzio:
(o ile jej jeszcze nie znasz

)
26 wrz 20:23
Mila:
26 wrz 20:30
PW: Sam pomysł z zauważeniem, że |x|
2 = x
2 bardzo dobry, ale realizacja rozwiązania tak zapisana,
że muszę zabrać głos dla porządku.
f(|x|) = |x|
2 − 7|x| + 10 nie jest funkcją kwadratową.
Można mówić, że funkcja g(u) = u
2 − 7u + 10 określona dla nieujemnych u jest funkcją
kwadratową rozpatrywaną na zbiorze liczb nieujemnych (tzw. obcięcie funkcji).
Nie można więc mówić, tak jak
Godzio, że ma ona ujemne pierwiastki (liczby ujemne nie
należą do dziedziny). Pierwiastkami są tylko 5 i 2.
Tak więc rozwiązaniem nierówności są takie u, dla których
2 < u <5.
Teraz trzeba sobie przypomnieć, że oznaczyliśmy u = |x| i rozwiązać układ nierówności
2 < |x| <5.
Odpowiedź jest dobra, ale może się tak zdarzyć, że egzaminator będzie kwestionował takie
niechlujne zapisy, jak (cytuję): |x|
2 − 7|x| + 10 = x
2 − 7x + 10.
Może być przykra niespodzianka. Nie czepiam się, ale trzeba sobie zdać sprawę, że to co
napisaliśmy ma się bronić samo.
27 wrz 15:03
ICSP: Godzio nie istnieje
27 wrz 15:11
JR: x2+6/x/≤0
17 kwi 17:59
STAN: x2−7Ixi+10≤0
29 maj 23:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
stan ... zauważ, że jest to identyczny przykład jak ten który został rozwiązany we wrześniu
29 maj 23:57