rozwiąz układ
piotrek: rozwiąż układ
x2=h2=172
(28−x)2=h2=252
niestety nie wiem jak zrobić klamerkę
26 wrz 20:07
Godzio: Plusy Ci poginęły
26 wrz 20:09
piotrek: x2+h2=172
{28−x)2+h2=252
poprawnie
26 wrz 20:10
piotrek: zauważyłem przed chwilą
26 wrz 20:10
Saizou : x2+h2=172
(28−x)2+h2=252 (−1)
x2+h2=172
−(28−x)2−h2=−252
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2−(28−x)2=172−252 oblicz x i masz dwie opcje
26 wrz 20:11
Godzio:
h2 = 172 − x2
(28 − x)2 + 172 − x2 = 252
(28 − x)2 − x2 = 252 − 172
Ze wzoru skróconego mnożenia mamy:
( 28 − x − x )(28 − x + x) = (25 − 17)(25 + 17)
(28 − 2x) * 28 = 8 * 42 /:28
28 − 2x = 12
2x = 16
x = 8 ⇒ h2 = 172 − 82 = (17 − 8)(17 + 8) = 9 * 25 = 225 ⇒ h = 15
26 wrz 20:13
piotrek: dzięki i mógłbyś metodą podstawiania

ta jest duzo łatwiejsza ale mnie interesuje pierwsze przekształcenia
26 wrz 20:13
Saizou : h2=172−x2 i podstaw do (28−x)2+h2=252
26 wrz 20:15
piotrek: czy można to zpierwiastkować
x
2=17−h
2
x=17−h
26 wrz 20:16
Saizou : zresztą Godzio przedstawił tę metodę
26 wrz 20:16
Godzio:
Nie !
√9 − 4 ≠ 3 − 2
26 wrz 20:16
piotrek: x2=172−h2
x=17−h
26 wrz 20:16
piotrek: dzięki bardzo
pozdrowienia
26 wrz 20:17