rownania kwadratowe z parametrem
dorka: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji y=f(x) jest zbiór wszystkich liczb
rzeczywistych?
f(x) = √(m2−1)x2 + 2(m−1)x +2
26 wrz 20:03
Piotr:
trzeba rozwazyc 2 przypadki :
1) co bedzie dla f liniowej
2) f kwadratowa
jaka musi byc liczba po pierwiastkiem ?
26 wrz 20:08
dorka: no ten pierwszy umiem i chodzi o to ze m=0 , ale jak rozpisuje ten drugi przypadek to jaies
nieladne liczby mi wychodza. moglbys to zrobic prosze?
26 wrz 20:10
dorka:
26 wrz 20:18
dorka: haloo?
26 wrz 20:29
Godzio:
Ten pierwszy nie umiesz

m = 1
26 wrz 20:32
Maslanek: 1. f. liniowa
m=1: f(x)=√2 − spełnia
m=−1: f(x)=√2−4x − nie spełnia założeń
2. f. kwadratowa:
Δ≤0 ⇒ 4m2−8m+4−8m2+8=−4m2−8m+12=−4(m2+2m−3)≤0 ⇒ (m+3)(m−1)≥0 ⇒ m∊(−∞,−3>∪<1,∞)
a>0 ⇒ (m−1)(m+1)>0 ⇒ m∊(−∞,−1)∪(1,∞)
Ostatecznie: m∊(−∞,−3>∪<1,∞)
26 wrz 20:33
dorka: a jakie sa zalozenia?
26 wrz 20:36
Maslanek: Domyśl się po rozwiązaniu
26 wrz 20:38
dorka: ale zalozenia w funkcji liniowej
26 wrz 20:44