Książka
Alaaa: W starej książce do matematyki prapradziadka, Oliwia znalazła zadanie w którym należało
policzyć pierwiastek z liczby:
4444444444444444444444444444444444+111111111111111111−66666666666666666
Dziewczynka rozwiązała to zadanie przy pomocy programu napisanego w jezyku C++, ale do tej
pory nie może się nadziwić jak to zadanie rozwiązał jej prapradziadek( wtedy nie było jeszcze
komputerów). A Ty potrafisz podać wynik do tego zadania?
Helppp
Vax: Czasem warto uogólnić zadanie, mamy 34 czwórki, 18 jedynek i 17 szóstek, policzmy takie
wyrażenie dla 2n−2 czwórek, n jedynek i n−1 szóstek:
| | 102n−2−1 | |
444...4 + 111....11 − 666...6 = 4 * (111...1) + 111...1 − 6(1111....1) = 4 * |
| |
| | 9 | |
| | 10n−1 | | 10n−1−1 | | 4*102n−2−4+10n−1−6*10n−1+6 | |
+ |
| −6 * |
| = |
| = |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 4*102n−2+4*10n−1+1 | | 2*10n−1+1 | |
|
| = ( |
| )2 |
| | 9 | | 3 | |
| | 2*10n−1+1 | |
Stąd pierwiastek z takiej liczby to |
| , podstawiając n = 18 dostajemy, że |
| | 3 | |
| | 2*1017 | |
pierwiastek z tej liczby to |
| |
| | 3 | |