oblicz pole trapezu mając długości a=44 b=16 c=16 d=25 gdzie a,b- podstawy
aa: CZeść. pomożecie
oblicz pole trapezu mając długości a=44 b=16 c=16 d=25
gdzie a,b− podstawy
26 wrz 19:45
aa: ?
26 wrz 19:50
aa: oblicz pole trapezu mając długości a=44 b=16 c=17 d=25 gdzie a,b− podstawy
pomyłka
26 wrz 19:51
Mila:

Pole Δ ze wzoru Herona
p=(28+17+25):2=35
P
Δ=
√35*(35−28)*(35−17)*(35−25)=
√35*7*10*18=
=
√5*7*7*2*5*9*2=7*5*2*3=210
h=15
P
▱=16*15=240
P
trapezu=210+240=450
26 wrz 20:50
Eta:

2 sposób
x+y= 44−16= 28
h
2=25
2−y
2 i h
2= 17
2−x
2
to 17
2−x
2=25
2−y
2 ⇒ y
2−x
2= 625−289
(y+x)(y−x)= 336 ⇒ 28(y−x)=336 ⇒ y−x= 12
y+x=28
y−x=12
−−−−−−−
y=20 i x= 8 to h
2= 25
2−20
2 ⇒ y=15
| | 44+16 | |
P= |
| *15= 30*15= 450 [j2] |
| | 2 | |
26 wrz 22:11
Mila: Masz dwa rozwiązania i ich nie czytasz, no i wpisujesz nowy post z tym samym.
26 wrz 22:24
Gustlik: Wielkie brawa dla
Mili za tę metodę, pozdrawiam Cię serdecznie. Eta lubi

, a Ty co
lubisz

?
27 wrz 01:29
Mila:
Witaj
Gustlik, dziękuję za miłe słowa.
Niestety autor zadania milczy. Lubię wszystkie owoce.

Pozdrawiam.
27 wrz 16:23