prawdopodobieństwa
orety: wiedząc, że P(A')=1/2, P(A∪B)= 7/10 P(A∩B)=3/8 Oblicz P(B/A)
wiem, że należy skorzystać ze wzoru P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
ale nie wiem jak
26 wrz 19:38
Eta:
ze wzoru P(AUB)= P(A)+P(B) −P(A∩B)
to:
P(B)= P(AUB)
P(A)+P(A∩B)
B\ A= B \ (A∩B)
to: P(B)= P(B)− P(A∩B)=.........
26 wrz 19:45
Eta:
Poprawiam zapis:
P(B)= P(AUB) − P(A)+P(A∩B) =.........
26 wrz 19:47
Eta:
@
orety ....... zaniemówiłaś?
26 wrz 20:19
orety: staram sie rozwiazac nastepne idac tym tropem

ale dzięki bardzo
26 wrz 20:24
Eta:
26 wrz 20:25
Gustlik:

| | 1 | | 7 | | 3 | |
wiedząc, że P(A')= |
| , P(A∪B)= |
| P(A∩B)= |
| Oblicz P(B/A) |
| | 2 | | 10 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A')= |
| ⇒ P(A)=1− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Wystarczy dobrze rozrysować, nanieść prawdopodobieństwa jako "rozmiary" zbiorów i niepotrzebne
są wzory:
| | 7 | | 1 | | 7 | | 5 | | 2 | | 1 | |
P(B\A)= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 2 | | 10 | | 10 | | 10 | | 5 | |
27 wrz 02:04