pytanie
prosty: Witam. Zdaję sobie sprawę z tego, że zadanie jest banalne ale chcę metodę algebraiczną.
Jest sobie Romb A(1,3) B(2,1), C(3,3), D(2,5). Napisz równania osi symetrii tego rombu.
y=3 i x=2.
Pierwsze można z układu równań, ale jak drugie? Chodzi mi o metodę algebraiczną jeśli jest.
Wiem, że można to łatwo odczytać ale chce coś sprawdzić...
26 wrz 19:36
asdf:

o te dwie Ci chodzi?
26 wrz 19:42
Godzio:
Pierwsza oś symetrii to prosta AC, a druga to BD:
Rozpatrujemy 2 przypadki, przypadek funkcji liniowej:
y = ax + b
I przypadek prostej
x = c
3 = a + b
3 = 3a + b
−−−−−−−−−−−−− −
0 = − 2a ⇒ a = 0 ⇒ y = 3 (prosta AC)
Jeżeli zauważymy, że pierwsza współrzędna (x) jest taka sama B(2,1) D(2,5), to od
razu piszemy odp: x = 2, jednak jeżeli tego nie widzimy, to sprawdzamy pierwszy przypadek:
1 = 2a + b
5 = 2a + b i od razu widzimy sprzeczność, zatem drugą osią jest prosta pionowa x = 2
26 wrz 19:45
prosty: 1 = 2a + b
5 = 2a + b i od razu widzimy sprzeczność, zatem drugą osią jest prosta pionowa x = 2
ok, właśnie o to się głownie rozchodzi. Jak z tego układu odczytać, że odpowiedż to x=2?
26 wrz 19:52
Godzio:
Jeżeli prosta przechodząca przez 2 punkty nie jest funkcją liniową, to znaczy, że te 2 punkty
pokrywają się (jest to dokładnie ten sam punkt) albo ich pierwsza współrzędna jest taka sama,
co za tym idzie prosta przechodząca przez te punkty jest pionowa i równa ich pierwszej
współrzędnej
26 wrz 19:57