Obliczenia po kolei
Rafał: Wilk w ciągu 1 godz. 20 min. przebiegnie 60 km.W czasie 6i dwie trzecie razy krótszym żółw
pokonuje odległość 90 m.Ile razy szybciej porusza się wilk? Podaj prędkość poruszania się
każdego ze zwierząt.
26 wrz 19:31
Saizou : a co to jest 6i
26 wrz 19:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
1h20min = 60min + 20 min = 80min
| | 2 | | 20 | |
czas 6 |
| krótszy −−−−−− 80min / |
| = 12min |
| | 3 | | 3 | |
| | 60km | | 60'000 m | | m | |
vwilka = |
| = |
| = .... |
| |
| | 80min | | 80min | | min | |
| | 90 m | | m | |
vżółwia = |
| = ..... |
| |
| | 12 min | | min | |
| | vwilka | |
ile razy szybciej porusza się wilk |
| −1 = .... |
| | vżółwia | |
26 wrz 19:35
26 wrz 19:35