Nierówności wielomianowe
weronika: Help

Zbadaj, ile rozwiązań ma równanie x
4 + (1 − 2a)x
2 + a
2 − 1 = o w zależności od parametru a.
Proszę pomóżcie
26 wrz 19:09
asdf: t = x2, zał: t ≥ 0
a = 1
b = 1− 2a
c = a2 − 1
Δ > 0 dwa rozwiązania
Δ = 0 jedno rozwiązanie
Δ < 0 brak rozwiązań
26 wrz 19:14
Godzio:
Gdyby to było takie proste

Tutaj mamy trochę więcej warunków
26 wrz 19:15
asdf: Hehe

to się nie wtrącam
26 wrz 19:17
Godzio:

Wersja mam nadzieję widoczna,
Możemy mieć, 0, 1, 2, 3 lub 4 rozwiązania,
Trzeba rozpatrzyć każdy warunek, i będzie tego sporo
26 wrz 19:20
Godzio:
x
2 = t ≥ 0
4 rozwiązania:
Δ > 0
t
1t
2 > 0
t
1 + t
2 > 0
2 rozwiązania:
Δ > 0
t
1t
2 < 0 (iloczyn ujemny więc jeden z pierwiastków jest ujemny, ponieważ t ≥ 0 więc mamy
sprzeczność i wykluczamy jeden pierwiastek, x
2 = t daje nam 2 rozwiązania)
lub
Δ = 0
t
1t
2 > 0
t
1 + t
2 > 0
0 rozwiązań:
Δ < 0
lub
Δ ≥ 0
t
1t
2 > 0
t
1 + t
2 < 0
Ponieważ funkcja jest parzysta to jedno rozwiązanie będzie tylko wtedy gdy jedynym rozwiązaniem
będzie x = 0, łatwo sprawdzić, że nie da się tego osiągnąć
I teraz pytanie kiedy otrzymamy 3 rozwiązania

? (popatrzyć na rysunek − fioletowy,
uwzględnić parzystość i wynik gotowy

)
26 wrz 19:31
weronika: w odpowiedziach jest że przy 1 rozwiązaniu: a=−1 dlaczego tak
26 wrz 20:12
Godzio:
Ehh, no tak, właśnie dlatego na takie zadania trzeba uważać, dla a = −1
x4 + 3x2 + a2 − 1 = 0
x2(x2 + 3) = 0
x = 0 (oczekiwaliśmy tego), a x2 + 3 = 0 nie ma pierwiastków rzeczywistych,
Trzeba sprawdzać przypadki gdy wyraz wolny się zeruje i przy tym współczynnik przy x2 jest
dodatni wówczas mamy 1 rozwiązanie
26 wrz 20:16
Maslanek: A czemu nie sprawdzić tego w inny sposób?
t=x2; t>0
W związku z czym jedno rozwiązanie będziemy mieć, kiedy t=0.
26 wrz 20:18
Maslanek: No chyba, że będzie się pokrywać z rozwiązaniem innego przypadku

Wtedy mogą być 3 (bo na 2 raczej nie liczymy

)
26 wrz 20:18