rybka: doświadczenie polega na dwukrotnym rzucie kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że
suma oczek na obu kostkach wyniosła 8
31 maj 23:24
Jakub: Jak rzucasz kostką to wszystkich możliwości masz
|Ω| = 6*6 = 36
Teraz wypisujesz wszystkie możliwości wyrzucenia sumy oczek 8:
(2,6), (3,5), (4,4), (5,3), (6,2).
Pięć możliwości.
|A| = 5
5
P(A) = ------ tyle wynosi prawdopodobieństwo
36
31 maj 23:30
Adik: to 5/18
1 cze 12:50
c: 5/36
2 cze 00:13
HNO: Po zastsanowieniu - Adik ma racje. Ponieważ jest to DWUKROTNY rzut kostką.
5/36 * 2 = 5/18
Pozdrawiam
2 cze 16:03
Jakub: Nie rozumiem dlaczego mnożycie to przez 2. Wszystkich możliwych wyników jest 36. Jak kto
nie wierzy chce niech wypisze:
(1,1); (1,2); (1,3) itd.
Wyniki które dają sumę 8 wypisałem. Jest ich 5. Jeżeli w doświadczeniu na 36 możliwych
wyników mam 5, które dają wynik 8 to prawdopodobieństwo jest 5/36.
Uwaga

Pisząc wynik nie mam na myśli jednego rzutu, tylko parę np. (3,4).
2 cze 17:08