funkcja odwrotna.
ohayou: Cześć^^ mam problem z tym zadaniem.
http://www.zadania.info/d771/9561419 . Może mi ktoś wytłumaczyć końcowy zapis sigy*
pierwiastek itd? bo rozumiem do momentu zapisania warunków na signum dla odwrotnej, a potem
ten zapis mnie zaskoczył.
26 wrz 19:04
Godzio:
| | ⎧ | 1 dla x > 0 | |
| sgnx = | ⎨ | 0 dla x = 0 |
|
| | ⎩ | −1 dla x < 0 | |
| | ⎧ | x dla x > 0 | |
| |x| = | ⎨ | 0 dla x = 0 * |
|
| | ⎩ | −x dla x < 0 | |
Jeżeli przemnożymy x * sgnx to otrzymamy z definicji sgnx :
| | ⎧ | x dla x > 0 | |
| x * sgnx = | ⎨ | 0 dla x = 0 |
|
| | ⎩ | −x dla x < 0 | |
A to jak widać z definicji wartości bezwzględnej jest moduł z x
26 wrz 19:08
ohayou: a skąd się wzięła samo siny*
6√ysigy
wybacz, że tak pytam, ale dopiero uczę się odwrotnych.
26 wrz 19:17
ohayou: sigy*6√ysigy *
26 wrz 19:18
ohayou: ?
26 wrz 19:31
Godzio:
Z tego samego powodu, tylko, że w drugą stronę, teraz z definicji zwijamy do gotowego wzoru
26 wrz 19:34
Godzio:
+ / − przed pierwiastkiem to sgn i ten sam + / − w pierwiastku to również signum zależny od y
26 wrz 19:35
ohayou: dalej nie rozumiem.. ale może to zmęczenie, tak czy siak, dzięki.
26 wrz 19:41