matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz długości odcinków
gość:
W trójkącie ABC dwusieczna kąta przy wierzchołku A przecina bok BC w punkcie D. AC= 6cm, AB= 10cm, BD= 4cm, CD=2,4 cm. Oblicz długości odcinków, na jakie podzieli bok AB dwusieczna kąta przy wierzchołku C.
26 wrz 18:47