Mila:

1) x=0,377777.. /*100
100x=37,77777../ odejmuję stronami
99x=37,4
| | 37,4 | | 374 | | 34 | | 17 | |
x= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 99 | | 990 | | 90 | | 45 | |
wynik wyjdzie jak w odpowiedzi, jeśli drugi składnik=0,(7)
| | 34 | | 7 | | 34 | | 70 | |
2 |
| + |
| =2 |
| + |
| =... dokończ |
| | 90 | | 10 | | 90 | | 90 | |
2) x−5≥0 dla x≥5
x−2≥0 dla x≥2
1) w= 2x−|x−5|−|x−2| dla x należącego (−2;2)
w=2x−(−x+5)−(−x+2)=2x+x−5+x−2=4x−7
2) x≥2 i x<5
w=2x−(−x+5)−(x−2)=2x+x−5−x+2=2x−3
[x≥5
w=2x−(x−5)−(x−2)=7]