planimetria, kiełbasa
Alois~: Miara kąta między ramionami trójkąta równoramiennego o polu jest równa . Oblicz promień okręgu
wpisanego w ten trójkąt.
Wyliczyłam sobie wszystko tylko do ostatecznego wyniku coś nie wiem jak dojść, a więc:
| | b2 sinα | | 2P | |
P= |
| ⇒ b = √ |
| (tutaj cale pod pierwiastkiem)
|
| | 2 | | sinα | |
| a | | α | | 2P | | α | |
| = sin |
| ⇒ a= √ |
| sin |
|
|
| b | | 2 | | sinα | | 2 | |
| | P | |
z wzoru P =pr ⇒ r= |
|
|
| | (a+b) | |
i teraz nagle magicznym sposobem którego ja raczej nie dostrzegam

w odpowiedzi jest
oznaczyłam ramiona jako b, podstawe jako 2a
26 wrz 18:43
Alois~: ** : Miara kąta między ramionami trójkąta równoramiennego o polu P jest równa α .
Oblicz promień okręgu
wpisanego w ten trójkąt.
26 wrz 18:48
Godzio:
Na razie taki widzę błąd
26 wrz 18:54
Godzio:
Dopiero przeczytałem koniec

Zadanie jest ok, wystarczy przekształcić Twoją odpowiedź
26 wrz 18:55
Alois~: a no własnie jak to przekształcic bo jakos nie moge do tego dojść
26 wrz 18:58
Godzio:
| P | | √P * √P | |
| = |
| = √P |
| √P | | √P | |
26 wrz 18:58
Alois~: super dzięki

już zabieram się za analizowanie tego jak co itd
26 wrz 19:02