matura
bolo: funkcje f(x)=ax+8 g(x)=3x+b gdzie a i b sa liczbami naturalnymi aE(50;75) wartosc 2010
przyjmuja dla tego samego argumentu. Znajdz a ib
26 wrz 18:13
bolo: ja to zrobilem tak ze mi wyszlo a(2010−b)=3*2002 i nie wiem co dalej?
26 wrz 18:21
Eta:
3*2002= 3*2*7*11*13 a= {51,52,53,...... 74}
dla a= 66 b= .....
26 wrz 18:56
bolo: a czemu tak?
26 wrz 18:59
Eta:
3*2002= 3*2*7*11*13 tylko a= 2*3*11=66€ (50,75)
a= 7*11 ∉(50,75) ....
a= 3*13 ∉
| | 3*2002 | | 3*2002 | |
2010−b= |
| , |
| −−− ma być całkowita i a €(50, 75) |
| | a | | a | |
| | 3*2002 | |
to tylko dla a= 66 |
| = 91 €C |
| | 66 | |
26 wrz 19:17