Napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC
humanistka: Witam,
mam ogromny problem z zadaniem takiego typu, ponieważ zupełnie nie rozumiem nauczyciela w mojej
szkole, który próbuje mi to wytłumaczyć od kilku dobrych lekcji. Wiem, że fakt, iż jestem
humanistką nie powinien mnie w ogóle tłumaczyć, ale po prostu tego nie rozumiem.
Czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi to zadanie (najlepiej w punktach tak, żebym miała taki "szablon"
do rozwiązywania takich zadań)? Ja naprawdę się tego nauczę, ale nie wiem od czego zacząć, nie
wiem kiedy jakie wzory, ani po prostu nic.
Treść zadania:
napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC, gdy:
A= (−2 ; −3)
B= (2 , −3)
C= (0 , 2)
Błagam o szablon

(
26 wrz 16:58
dero2005:
| ⎧ | (−2−a)2+(−3−b)2 = r2 | |
| ⎨ | (2−a)2+(−3−b)2=r2 |
|
| ⎩ | (0−a)2+(2−b)2=r2 | |
odejmujemy od pierwszego równania drugie i od drugiego trzecie i wychodzi:
a = 0
x
2 +(y+
910)
2 =
841100
26 wrz 17:39
dero2005:

wzór na równanie okręgu
(x−a)
2 + (y−b)
2 = r
2 gdzie: a − punkt środka okręgu na osi x , b − punkt środka okręgu na
osi y
r − promień okręgu
Punkty ABC są wierzchołkami trójkąta, na którym opisany jest okrąg więc punkty te muszą
spełniać równocześnie równanie okręgu. Mamy trzy niewiadome : a, b ,r piszemy trzy równania. W
miejsce x , y wpisujemy po kolei współrzędne punktu A do pierwszego równania, współrzędne
punktu B do drugiego równania i współrzędne punktu C do trzeciego równania. Rozwiązujemy układ
równań, obliczamy a, b, r i mamy równanie okręgu.
26 wrz 19:14
humanistka: Super, teraz wszystko rozumiem

Dzięki!
Mam tylko pytanie co do obliczania r
2
z III równania wyszło mi:
a
2 + 4 + 4b + b
2 = r
2 wcześniej wyszło mi b = − 9/10 i a=0 (czyli tak, jak miało
wyjść)
kiedy podstawiam, na samym końcu wychodzi mi
| 400 | | 36 | | 81 | |
| − |
| − |
| = r2 |
| 100 | | 10 | | 100 | |
wszystko byłoby dobrze, gdyby trzeba było to wszystko dodać, a mnie już tysięczny raz wychodzi
wszędzie minus! Co robię nie tak?
26 wrz 20:10
dero2005:
a
2 + b
2 − 4b + 4 = r
2
a = 0
podstawiamy
0
2 + (−
910)
2 − [4*(−
910)] + 4 = (
2910)
2
81100 − (−
3610) + 4 =
841100
81100 +
360100 +
400100 =
841100
L = P
26 wrz 21:53
humanistka: O rany, dziękuję bardzo bardzo bardzo bardzo

Teraz już zupełnie wszystko rozumiem

Będzie szóstka
26 wrz 22:12
Nina: A(−2;−2) B(−1;1) C(6;2)
25 maj 21:54
chichi:
(x−3)2+(y+2)2=25
25 maj 22:03