matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrażenia wymierne
mc:
x−1
x
3
+x
2
*
x+1
x
4
−1
i nie chodzi mi tu o dziedzine −1,1 tylko o sposub mnożenia po koleji jak sie robi
26 wrz 16:16
Saizou :
x
3
+x
2
=x
2
(x+1) x
4
−1=(x
2
−1)(x
2
+1)=(x+1)(x−1)(x
2
+1)
x−1
x
2
(x+1)
x
2
*
=
x+1
(x+1)(x−1)(x
2
+1)
(x+1)(x
2
+1)
26 wrz 16:20
Saizou :
x∊R\{−1:1}
26 wrz 16:20