graniastosłup prosty o podstawie rombu
osia: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku a i kącie rozwartym alfa. Krótsza podstawa
tego graniastosłupa o dlugości d tworzy z podstawa kąt beta. Oblicz objętosć tego
graniastoslupa.
26 wrz 15:32
konrad: "krótsza podstawa"

chyba przekątna
26 wrz 15:56
osia: tak tak przekątna sory za błąd
26 wrz 16:06
Mila:

ΔDBD' :
H=dsinβ
DB=dcosβ
w ΔAOD:
| | α | | 1 | | α | |
|AO|=|DO|*tg |
| = |
| *dcosβ*tg |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
P▱= |
| *|AC|*|DB|=... dokończ |
| | 2 | |
V=P
▱*H=... dokończ
26 wrz 16:53