Wyrażenia wymierne
jula: Rozwiąż równanie:
| | 3x2 | |
c) 2x2 + x − |
| = 0 |
| | 5x−1 | |
| | 6x−5 | | 10x | |
e) |
| − |
| =0 |
| | 2−3x | | 6−5x | |
| | 4 | | 3 | |
g) |
| − |
| = 0 |
| | x3 + 5x2 − 4x − 20 | | x2+2x −15 | |
26 wrz 14:38
ICSP: 1o Ustal dziedzinę
2o przemnóż przez to co jest w mianowniku.
26 wrz 14:39
jula: Ja to wymnażam już długo i na tym wszystko się kończy.. nie wiem jak to dalej ugryźć.
26 wrz 14:44
Aga1.: x≠4
(2−5x)(x−4)=8
2x−8−5x
2+20x−8=0
Zredukuj wyrazy podobne i rozwiąż z Δ równanie kwadratowe.
26 wrz 14:48
jula: dzieki
26 wrz 14:49
ICSP: Naucz się schematu a rozwiążesz (prawie) każde takie równanie :
D : x−4 ≠ 0 ⇒ x ≠ 4
D : x ∊ R\{4}
2(x−4) − 5x(x−4) = 8
2x − 8 − 5x
2 + 20x = 8
−5x
2 + 22x − 16 = 0
5x
2 − 22x + 16 = 0
Δ = 484 − 320 = 164 = 4*41
√Δ =
√4*41 =
√4 *
√41 = 2
√41
W identyczny sposób robisz pozostałe. Jakby ci coś nie wychodziło to pisz tutaj swoje
rozwiązanie a ktoś Ci wskaże błąd.
26 wrz 14:51
jula: | | −10 −3x3 −2x2+15x+10 | |
0= |
| |
| | 3x+2 | |
chyba znowu coś skopałam bo jak zamienię na: 0= −3t
2−2t +15
to i tak nic mi nie wychodzi..
26 wrz 15:43
asdf: po co podstawiać?
(x
2 − 5x)(3x + 2) = −10x
3x
3 + 2x
2 − 15x
2 = 0
3x
3 − 13x
2 = 0
x
2(3x − 13) =0
26 wrz 15:48
jula: Też racja..
| | 1 | |
wiec x=0 i x= 4 |
| ja się do tego nie nadaje.. |
| | 3 | |
26 wrz 15:57
asdf: Też tak mówiłem pół roku temu, a powolutku jakoś idę do przodu
26 wrz 16:00
jula: Ja już wiem jak to Twoje "powolutku" wygląda.
26 wrz 16:10