Równanie różniczkowe
Ala: Jak rozwiązac takie równanie różniczkowe?
xy'=ylnyx
26 wrz 14:11
Amaz:
Podstawienie:
z =
yx
Wtedy:
y = z*x
y' = z + z'x
x(z+z'x) = zxln(z)/ :x
z+z'x = zln(z)
z'x = zln(z)−z / :zln(z)−z
ln(ln(z)−1) = lnx + C
ln(ln
yx − 1) = lnx + C
ln(lny − lnx − 1+ = lnx + C
lny − lnx − 1 = e
lnx+C
lny − lnx − 1 = e
lnx*e
C
lny − lnx − 1 = x*D
lny = D*x + lnx + 1
y = e
D*x + lnx + 1 = xe
D*x+1
26 wrz 14:46
Amaz:
Mam nadzieję, że nie muszę przypominać o tym, że jak dzielimy przez x, to robimy założenie x≠0.
26 wrz 14:48
Amaz:
Zresztą już w wejściowej postaci takie założenie figurować powinno.
26 wrz 14:49