Naszkicować wykres
Kamil: Naszkicuj wykres:
f(x)=3x f−1(x)=log3x
Bardzo mi zalezy na tym zadaniu do sprawdzaniu a nie wiem jak to zrobić.. Pomożecie ?
26 wrz 13:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
3
x ... potrafisz narysować

log
3x jest to funkcja odwrotna .... czyli symetryczna względem prostej y=x
26 wrz 13:48
Kamil: Nie czaje wykresu z log...
Ale dzięki za pomoc
26 wrz 13:50
Mila:

Kamil, zrób tabelkę, jeśli nie potrafisz odbić symetrycznie : zaczynam
x>0
| | 1 | | 1 | |
x= |
| to log 3( |
| )=−1 |
| | 3 | | 3 | |
x=1 to log
3 1 =0
x=3 to log
33=1
x=9 to log
3 9=log
3 3
2=2log
33=2
26 wrz 14:51
PW: Krótko mówiąc, funkcja odwrotna ma "ten sam wykres", ino zamienione są role dziedziny i zbioru
wartości (a ponieważ jesteśmy jakoś głupio przyzwyczajeni, żeby dziedzina była "poziomo i w
prawo", a zbiór wartości "pionowo i w górę", to przekręcamy, a to przekręcenie to właśnie
symetria względem prostej o równaniu y = x). Warto popatrzeć na wykres 3x "od drugiej strony
kartki pod światło" i przekręcić sobie tak jak lubimy widzieć dziedzinę i zbiór wartości.
26 wrz 16:14