funkcja wykladnicza
artur: Obliczyć:
(2
−13 3√9 − 3
−13 3√4)
3
Jakaś masakra
26 wrz 11:12
Basia:
żadna masakra
3√9 = 9
1/3 = (3
2)
1/3 = 3
2/3
3√4 = 4
1/3 = (2
2)
1/3 = 2
2/3
= (2
−1/3*3
2/3 − 2
2/3*3
−1/3)
3 =
[ 2
−1/3*3
−1/3*(3−2) ]
3 =
| | 1 | | 1 | | 1 | |
[2−1/3]3*[3−1/3]3*13 = 2−1*3−1 = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
26 wrz 11:19
artur: Bardzo dziękuję. Do matemetyki trzeba mieć talent(predyspozycje) czy trzeba trzepać zadań na
potęge? Jak dojść do takiej biegłości ? pozdrawiam.
26 wrz 11:22
Basia: Trochę predyspozycji i dużo, dużo ćwiczeń.
Jak wszędzie. Sukces = 10%talentu + 90%pracy
No na megasukces, taki jak np.sukces Stefana Banacha trzeba tego talentu trochę więcej.
26 wrz 11:30
artur: Pewnie masz rację.
4x − 3 * 2x − 4 = 0
Chociaż jakaś wskazówka.
26 wrz 11:45
Basia:
4x = (22)x = (2x)2
(2x)2 − 3*2x − 4 = 0
t = 2x
t>0
26 wrz 11:53