GEOMETRIA PRZESTRZENNA
Arti: MAM PYTANIE ODNOŚNIE
Objętości liczonej w tym zadaniu..
https://matematykaszkolna.pl/strona/1862.html
podstawione do wzoru elegancko.. V=a
3 V=(4
√2)
3
dlaczego w zadaniu wychodzi wynik 128
√2
skoro 4
3=64 * [
√2*3 = 3
√3 ] =192cm sześcienne?
proszę o rozjaśnienie..
26 wrz 01:52
ICSP: (a*b)3 = a3 * b3
tak więc :
(4√2)3 = 43 * (√2)3 = 64 * 2√2 = 128√2
26 wrz 01:54
Piotr:
bo 43=64
(√2)3= 2√2
czyli 64*2√2=128√2
26 wrz 01:54
Arti: tam mały błąd popełniłem miało być 3√2 a nie [ √2*3 = 3√3 ]
i w takim wypadku wynik mi wychodzi 192√2
26 wrz 01:55
Arti: nie rozumiem dlaczego wychodzi 2√2 a nie 3√2 skoro √2*√2*√2
26 wrz 01:56
Piotr:
a
3=a*a*a
zrob analogicznie
26 wrz 01:57
Piotr:
a ile √2*√2 ?
26 wrz 01:57
Arti: 2√2 ? haha
26 wrz 01:58
Piotr:
nie.
√a*√a= √a2=a
26 wrz 02:00
Arti: czyli teraz 2√2*√2 to tak jakby mnożył 2*1?
26 wrz 02:00
Piotr:
√2+√2=2√2
26 wrz 02:01
Arti: o nieee ale ze mnie gamoń.. nic prostszego.. dzięki.. haha trzeba sobie po prostu przypomnieć
trochę
26 wrz 02:01
Piotr:
nie, mnozysz 2*2
26 wrz 02:01
Arti: Dzięki
26 wrz 02:03
Piotr:
26 wrz 02:21