Planimetria, kiełbasa
Alois~: Jeden z kątów czworokąta wpisanego w okrag ma miare 60o ,
boki zawarte w ramionach tego kąta są równe.
Wykaż, że suma długości pozostałych dwóch boków jest równa długości przekątnej poprowadzonej z
wierzchołka o mierze 60o
25 wrz 22:14
Basia:

jakim trójkątem jest ACD ?
jak jest wobec tego długość AC ?
ile stopni ma kąt β ?
odpowiedz najpierw na te pytania
25 wrz 22:50
Mila:

mamy wykazać, że
b+c=p
∡ABC=120
0 z własności czworokątów wpisanych w okrąg
q=a, ΔACD jest równoboczny
∡DBC=∡DAC=60
0 wpisane oparte na tym samym łuku.
Z tw, cosinusów w ΔBCD
a
2=c
2+p
2−2pccos60=c
2+p
2−pc
∡ABD=120−60=60
a
2=b
2+p
2−2bpcos60
a
2=b
2+p
2−bp
a
2=c
2+p
2−pc porównując, mamy
c
2+p
2−pc=b
2+p
2−bp
c
2−pc=b
2−bp
c
2−b
2−pc+bp=0
(c−b)(c+b)−p(c−b)=0
(c−b)(c+b−p)=0
c=b lub
c+b=p
Rozważ przypadek c=b
25 wrz 23:09
Basia: można szybciej
jak już zauważyłaś, że ∡DBC = 60 to zauważ, że ∡DBA też = 60
czyli BD jest dwusieczną kąta CBA⇒1. b=c 2. BD musi być też dwusieczną kąta ADC
czyli środek okręgu leży na BD ⇒ tr.DCB i DAB są prostokątne z kątami 30 i 60
p = 2b
p = 2c
2p=2b+2c
p = b+c
25 wrz 23:40
Basia:
trochę źle to sformułowałam:
∡DBC = 60 i ∡DBA = 60 ⇒ BD jest dwusieczną ∡ABC ⇒
środek okręgu S∊BD ⇒ BD musi być też dwusieczną ∡ADC
stąd mamy, że tr.BAD i tr.BCD są prostokątne z kątami ostrymi 30 i 60 ⇒
p = 2b i p=2c
2p = 2b+2c
p = b+c
26 wrz 02:31
Alois~: Basia i
Mila dzięki

robie te zadania i robie nie nadążam z wykonaniem ich na czas i rozumieniem jednocześnie,
coś słabo zaczynam widzieć ten mój wybór rozszerzonej matmy
26 wrz 14:30
Mila: 
Trening czyni mistrza.Powodzenia.
To zadanie należy do trudnych, takie moje obserwacje po pracy z uczniami.
26 wrz 14:42
ICSP: albo tak :
|AB| = |BC| = a
oraz ∡ABC = 60
o co oznacza że z twierdzenia cosinusów :
| | 1 | |
|AC|2 = a2 + a2 − 2*a*a* |
| = a2 + a2 − a2 = a2 |
| | 2 | |
|AC| = a
i teraz mam wykazać że :
|BD| = |AD| + |CD|
z twierdzenia Menelaosa mam że :
|AC| * |BD| = |AB| * |CD| + |BC| * |AD|
zatem podstawiając odpowiednio
a * |BD| = a * |CD| + a* |AD|
a * |BD| = a(|CD| + |AD|)
|BD| = |AD| + |CD|
c.n.u.
26 wrz 14:47
Alois~: Mila dziękuje ! ciężka praca być musi tak czy inaczej, ważne że takie dobre dusze tutaj
czuwają nad nami w tych zmaganiach maturalnych
26 wrz 14:48
ICSP: z twierdzenia Ptolemeusza oczywiście
26 wrz 14:52
Basia:
Alois~ nie poddawaj się.
Oceniam Cię bardzo dobrze, przede wszystkim dlatego, że chcesz i umiesz myśleć.
A to co najmniej połowa sukcesu.
Chciałam Cię powolutku doprowadzić do samodzielnego rozwiązania tego zadania,
ale
Mila troszkę się pospieszyła.
Chyba
Milu jeszcze nie poznałaś dobrze
Alois~.
Trzeba jej dawać wskazówki i czekać cierpliwie.
Odezwie się.
Milu nie traktuj tego broń Boże jak jakiś zarzut. To tylko i tylko
wyjaśnienie
Pozdrawiam obie Panie
26 wrz 14:52
Basia:
@ICSP Iliadę czytasz czy co ?
Skąd Ci się wziął Menelaos ?
Wiem, że poprawiłeś, ale ciekawa jestem skąd takie skojarzenie ?
26 wrz 14:57
ICSP: Zawsze mi się mylą te dwa twierdzenia ze sobą
26 wrz 14:59
Mila: ICSP, a trójkąt równoramienny z kątem 60 0 miedzy ramionami zawsze jest równoboczny.
Twierdzenie Ptolemeusza− dobrze że zastosowałeś, ale w LO mało kto o tym słyszy ( na początku
III klasy, potem będą stosować).
No tutaj pięknie wychodzi teza.
(trochę inaczej oznaczyłeś niż Basia i ja− oznaczenia zupełnie przypadkowo zbieżne)
WG moich oznaczeń
p*q=p*a
p*a=c*a+b*a
p=c+b
26 wrz 15:13
26 wrz 15:18