matura
ak: na ile sposobów można przedstawić cyfry liczby 102534, aby otrzymać liczbę: a) podzielną przez
5, b) większą od 250 000?
25 wrz 22:13
Patronus:
a) 2*5!
25 wrz 22:16
Basia:
(a)
podzielna przez 5 musi mieć ostatnią cyfrę 0 lub 5
ostatnie jest 0 ⇒ pozostałe dowolnie czyli 5!
ostatnie jest 5 ⇒ pierwsza=1,2,3,4, pozostałe dowolnie czyli 4*4!
razem: 5! + 4*4! = 5*4! + 4*4! = (5+4)*4! = 9*4!
policz jeżeli musisz
25 wrz 22:17
Maslanek: Mamy cyfry: 0, 1, 2, 3, 4, 5.
a) podzielna przez 5, kiedy na końcu jest 0 lub 5.
Zatem z 0 na końcu: 5!
Z 5 na końcu: 5!−4!.
Razem: 2*5!−4!.
b) Na początku musi być 2, 3, 4 lub 5.
Jeśli 2 to na drugim miejscu musi być 5. Czyli razem: 4!
Jeśli inne, to 3*5!.
Razem: 3*5!+4!.
25 wrz 22:18
Patronus:
b)
4!+ 5! + 5!
− bo na pierwszych 2 miejscach jest 25 a potem wszystko jedno, albo na I 3 i potem obojetnie,
albo na I 4 i obojętnie
25 wrz 22:18
Patronus: A i nie może być liczby zaczynającej się od zera, wtedy będzie po prostu krótsza?

ale tez
podzielna pzrez 5
25 wrz 22:20
Patronus: a co do b faktycznie nie dodałem jeszcze jednej 5!
25 wrz 22:20
Maslanek: Zapomniałeś o 5 w b)
25 wrz 22:21
Basia:
(b)
większe od 250 000 to:
1. wszystkie, w których pierwsza cyfra = 3 lub 4 lub 5 czyli 3*5!
2. te, w których pierwsza cyfra = 2, druga cyfra = 5 czyli 1*1*4!
razem:
3*5! + 4! = 3*5*4! + 4! = (15+1)*4! = 16*4!
25 wrz 22:21
ak: dziekuję
25 wrz 22:57