wyrażenie √6 + √3 / √2 + 1 = √3, dlaczego ?
Iverek: Witam, nie rozumiem dlaczego wyrażenie:
Ja sam zrobiłbym to tak:
| √6 + √3 | | √2 − 1 | | √12 − √6 + √6 − √3 | |
| * |
| = |
| = √9 = 3 i to jest źle, |
| √2 + 1 | | √2 − 1 | | 2 − 1 | |
pytam dlaczego ?
25 wrz 22:06
Maslanek: √12−√3≠√9.
25 wrz 22:07
Aga1.: √12−√3≠√9
tylko
√12−√3=2√3−√3=√3
25 wrz 22:08
Iverek: okej dzięki, wszystko jasne.
25 wrz 22:09
Bogdan:
albo bez usuwania niewymierności, trzeba tylko wyłączyć w liczniku przed
nawias
√3 i następnie uprościć ułamek przez (
√2 + 1):
| √6 + √3 | | √3(√2 + 1) | |
| = |
| = √3 |
| √2 + 1 | | √2 + 1 | |
25 wrz 23:07