kombinatoryka
Buba: Na ile sposobow mozna rozmiescic 8 osob przy okraglym stole tak aby 2 wybrane osoby siedziały
obok siebie
Wychodzi mi ze 6!
Czy dobrze?
25 wrz 21:47
konrad: ja bym powiedział 2*6!
25 wrz 21:49
Basia:

osobę A mogę posadzić na dowolnym miejscu czyli
8 sposobów
osobę B po lewej lub po prawej (np. A=1 B=2 lub A=1 B=8) czyli
2 sposoby
resztę czyli 6 osób dowolnie co daje
6!
z reguły mnożenia: 8*2*6!
25 wrz 21:51
Patronus: Wydaje się poprawnie
25 wrz 21:51
Godzio:
A ja jeszcze inaczej, ale proszę o sprawdzenie tego

Pierwsza osoba siada na 8 sposobów, druga obok niej więc albo po lewej, albo po prawej więc na
2 sposoby, reszta dowolnie czyli 6!
Czyli: 8 * 2 * 6!
25 wrz 21:52
Godzio:
No, raz dobrze mi wyszło
25 wrz 21:52
Buba: a mógłbys mi jeszcze z jednym zadaniem pomóc, bo nie mogę go skumać. Na okregu zaznaczono 8
punktów. Ile róznych trojkątów o wierzchołkach w tych punktach można narysować? Z góry bardzo
dziękuje
25 wrz 21:53
Basia: Godziu nie możemy się tak samo mylić
25 wrz 21:53
Basia:
ad.2
| | | |
skoro leżą na okręgu to żadne trzy punkty nie są współliniowe czyli | |
| | |
25 wrz 21:54
Patronus: Wydaje mi się ze wybór miejsca dla osoby A nie ma znaczenia, bo np sadzam go na godzinie 12 i
obracam stół tak że siedzi na pierwszej − czy przy okrągłym stole to inne ustawienie?
Zastanawiam się jeszcze nad ustawienie B po lewej lub prawej od A
i tu ewentualnie się zgodze na 2*6!
25 wrz 21:55
Maslanek: Względem stołu 8 osób można ustawić na 7! sposobów.
Skoro zakładamy jedno miejsce stałe (dla pierwszej osoby), to druga może je zająć na 2 sposoby.
Reszta na następne 6!.
Zatem względem stołu: 2*6!.
Względem sali: 8*2*6!
25 wrz 22:00
Basia: przyjmujemy, że miejsca są rozróżnialne
no bo np. 1 jest tyłem do okna, a 2 przy paprotce itd.
nie miałoby to znaczenia gdyby ci ludzie siedzieli w absolutnie pustym kwadratowym pokoju
albo gdyby wszystko w nim było identyczne na każdej ze ścian
albo gdyby był to pusty pokój w kształcie koła (bez okien, albo z oknem też w kształcie koła)
25 wrz 22:01
Basia: Maslanek a jeżeli numerki są wymalowane na stole ?
25 wrz 22:03
Maslanek: To wtedy względem sali − czyli rozróżniamy miejsca.
Ale względem stołu, to raczej rozpatrywanie stołu w przestrzeni pustej (tj. samego stołu w
przestrzeni) albo stołu w pokoju w psychiatryku bez okien, drzwi, który jest w kształcie koła
o ścianach gładkich jednego koloru
25 wrz 22:05
Patronus: Ale w zadaniu nie ma nic o otoczeniu, więc bym przyjął stół w próżni
25 wrz 22:08
Buba: A jeszcze prośba o sprawdzenie:
W rozgrywkach w pilce noznej uczestniczy 10 druzyn. Na ile sposoow mozna wytypowac pierwsza
trojke:
25 wrz 22:08
Maslanek: Istotna jest kolejność!
25 wrz 22:09
Maslanek: Poza tym źle rozwinąłeś symbol Newtona
25 wrz 22:10
25 wrz 22:10
Buba: ups, pomylilem się Dziękuje za pomoc
25 wrz 22:10
Basia:
po prostu 10*9*8 = 720
25 wrz 22:11