wyrażenie
adaś:
Wyrażenie (2x−3)2−(1+2x)2 jest równe?
Robię tak ale nie wiem czy poprawnie zapisuje.
(4x2−12x+9)−(1+4x+4x2)
4x2−12x+9−1−4x−4x2=0
−16x=−8
−16x+8=0
Odpowiedzi są takie:
A)−16x+8
B) −10x+8
C)8x2−8x−8
D)8x2−2x+8
25 wrz 21:44
ICSP: a skąd tam nagle się pojawił znak =
25 wrz 21:45
Patronus: Niepotrzebnie to przyrównujesz do zera, cały czas przekształcaj i pisz "="
...= 4x
2−12x+9−1−4x−4x
2 = −16x + 8 i masz odpowiedź a
25 wrz 21:47
Basia: a skąd nagle wziąłeś równanie ? przecież go tam nie ma !
poza tym było dobrze
(2x−3)2−(1+2x)2 =
4x2−12x+9 − (1+4x+4x2) =
4x2 − 12x + 9 −1 −4x − 4x2 = −16x+8
i koniec
25 wrz 21:47
adaś: dziękuje bardzo!
26 wrz 17:08