głupota:)
Rafał: | | 1 | |
jak rozłożyć coś takiego: |
| *2x na coś w stylu (x+1)(x−1) |
| | 1−x2 | |
25 wrz 21:27
Mila: | 2x | |
| wzór skróconego mnożenia |
| (1−x)*(1+x) | |
25 wrz 21:29
Basia:
i nic więcej chyba, że chcesz rozbić na sumę ułamków prostych
zależy do czego Ci to potrzebne
25 wrz 21:29
Rafał: do wyznaczenia ekstrema funkcji
25 wrz 21:31
Basia:
| | 2x | |
a to jest ta funkcja f(x) = |
| ? |
| | 1−x2 | |
jeżeli tak to:
D = R\{−1;1} bo 1−x
2=(1−x)(1+x)≠0 ⇔ x≠ −1 ∧ x≠1
| | 2x | |
ale dalej nie rozkładaj; licz pochodną z postaci |
| |
| | 1−x2 | |
25 wrz 21:35
Rafał: ale to juz jest moja pochodna..raz policzyłem
25 wrz 21:36
Trivial:
| | 2x | |
Tzn. chcesz rozwiązać równanie |
| = 0? Wynik od razu widoczny: x = 0. |
| | 1−x2 | |
25 wrz 21:39
Basia: i po co dwa posty do tego samego zadania ?
tylko zamieszanie się robi
czytaj w poprzednim
25 wrz 21:40