?
Patryk: dla jakich wwartosci parametru p równe pierwiastki równania naleza do przedziału <−
√5;
√5>
?
zapomniałem warunku
25 wrz 21:21
Patryk: x2−2√2x+p2+1=0
25 wrz 21:22
Godzio:

f(
√5) > 0
f(−
√5) > 0
Δ > 0 (domyślam się, że w poleceniu były "różne" a nie "równe" )
25 wrz 21:28
Patryk: f(√5)>0 dlaczego tak ?
25 wrz 21:31
Patryk: | | √2 | | √2 | |
w odpowiedziach mam (−1;− |
| ;>U< |
| ;1) ale nie wychodzi  |
| | 2 | | 2 | |
25 wrz 21:40
Godzio:
Warunki odczytujemy z wykresu,
Zapomniałem dodać, jeszcze jeden warunek:
−
√5 < x
w <
√5, żeby nam nie wyleciał za przedział
25 wrz 21:44
Patryk: ale ten jest automatyczne spełniony bo xw=√2 dla kazdego
25 wrz 21:45
Patryk: dlaczego moje odpowiedzi się nie zgadzają ?
25 wrz 21:46
Godzio:
| ⎧ | f(√5) ≥ 0 | |
| ⎜ | f(−√5) ≥ 0 | |
| ⎨ | −√5 < xw < √5 (zawsze spełniony) |
|
| ⎩ | Δ > 0 | |
Δ = 8 − 4p
2 − 4 = − 4p
2 + 4 > 0 ⇒ p
2 < 1 ⇒ p ∊ (−1,1)
Na pewno dobrze polecenie jest ? Bo z tym
√5 to nie specjalnie coś takiego wychodzi ...
25 wrz 21:48
Patryk: Polecenie prawdziwe;
liczby x1 i x2 są róZnymi pierwiastkami równania x2−2√2+p2+1=0.Dla jakich wartosci
parametru p punkt (x1, x2) należy do koła o środku S=(0,0) i promieni √5
chyba juz widze co zrobiłem zle
25 wrz 21:52
Godzio:
Ehhh

Pierwiastki muszą spełniać równanie okręgu

x
12 + x
22 ≤ 5 ⇒ (x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2 − 5 ≤ 0
8 − 2p
2 − 2 − 5 ≤ 0
2p
2 ≥ 1
| | √2 | | √2 | |
p2 ≥ 1 ⇒ p ∊ (−∞, − |
| >U< |
| ,∞) + warunek z delty i masz odpowiedź |
| | 2 | | 2 | |
25 wrz 21:56
25 wrz 21:58
Patryk: dzięki,takie proste ,a takie trudne
25 wrz 21:59
Patryk: Wykaż,że jeśli liczby a i b są różne,to równanie x
2+y
2+ax+by+0,5ab=0.jest równaniem
okregu.podaj jego promień .
robie tak
| | a | | b | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )2+(y+ |
| )2= |
| a2+ |
| b2− |
| ab |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| a2+ |
| b2− |
| ab>0 czy warunek jest dobry ? |
| 4 | | 4 | | 2 | |
25 wrz 22:14
Godzio:
Tak, pokaż, że to jest stale dodatnie
25 wrz 22:15
Patryk: razy 4
a2+b2−2ab>0
(a−b)2>0
25 wrz 22:18
Patryk: no tyle umiem
25 wrz 22:18
Godzio:
No + komentarz i zaliczone
25 wrz 22:19
Patryk: ooo,
25 wrz 22:20