wzór skr. mnożenia-kwadrat różnicy
xyz: Zapisz wyrażenie w postaci sumy algebraicznej:
(√6−5√2 )2−(√15 −2√5)2=
25 wrz 21:00
Eta:
Zastosuj dwa razy (a−b)2 =a2−2ab+b2
25 wrz 21:05
xyz: ja wiem że trzeba użyć tego wzoru tylko nie wychodzi mi to tak, jak powinno i nie wiem co robię
źle
25 wrz 21:07
xyz: w odpowiedziach jest napisane, że ma wyjść 21
25 wrz 21:09
Eta:
6−10√12+50 −(15−4√75+20) = 21−10√12+4√75
teraz podstaw:
√12= 2√3 , √75= 5√3
25 wrz 21:11
Eta:
I tak Ci wyjdzie

odp:
21
25 wrz 21:11
xyz: dziękuję
25 wrz 21:16
Eta:
Na zdrowie ..
25 wrz 21:16