wielomiany
Skirla: Wyznacz wartość parametru m, dla którego reszta z dzielenia wielomianu w(x) = 2x9 + m3x8
+)m2 −4)x5 −4m(1+m)x2 +3mx przez dwumian x +1 jest równa 1
mógłby ktoś to zrobić? bo nawet nie wiem od czego zacząć
25 wrz 20:54
Basia:
od tego, że reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x−a jest równa W(a)
czyli W(−1) = 1 bo x+1 = x−(−1)
dalej jak poprzednio
25 wrz 21:01
Eta:
W(−1)=1
Rozwiąż to równanie wyznacz "m" ......... to wszystko
25 wrz 21:02
iza: wychodzi mi m3−5m2−7m−8=0 i nie mogę żadnego dzielnika znaleźć..
6 sty 15:04