nierownosci wykładnicze
dona...: rozwiąż nierówność:
A)3x>32−x
B)2(x2−6x+3}>/1/4
>/ − wieksze lub równe
25 wrz 20:36
25 wrz 20:40
dona...: to wiem ale mi wyniki sie nie zgadzają mógłbyś pomóc?
25 wrz 20:42
krystek: a)x>2−x⇒x>1
| | 1 | |
b) x2−6x+3≥−2 ponieważ |
| =2−2 |
| | 4 | |
25 wrz 20:46
dona...: i co teraz z tym b
25 wrz 20:50
dona...: molbys do końca obliczyc bym był wdzieczny
25 wrz 20:50
krystek: Nierówności kwadratowe umiesz rozwiązywać . Licz , poprawię.
25 wrz 20:52
dona...: x2−6x+3≥−2
x2−6x+3−2≥0
x2−6x+1≥0 ....dobrze robie?
25 wrz 20:54
krystek: Przenosimy ze zmienionym znakiem 3+2
25 wrz 20:56
dona...: no fakt x2−6x+5
delta=16
25 wrz 20:58
krystek: ok
25 wrz 20:59
dona...: x1=1,x2=5
25 wrz 20:59
dona...: xE(−nieskonczonosci ,1][5,+ NIESKONCZONOSCI)
25 wrz 21:01
dona...: 2x<3x a jak to obliczyc?
25 wrz 21:02
krystek: tak ,zapisz ładnie:x∊(−∞,1>U <5,∞)
25 wrz 21:04
dona...: XD
25 wrz 21:04
dona...: a jak tamto obliczyc
25 wrz 21:05
25 wrz 21:06
Piotr:
chyba x>0
25 wrz 21:07
dona...: sorry memory ale wynik powinien wyjsc x>0
25 wrz 21:08
krystek: no jest x>0 Popatrz uważnie , źle przepisałam.
25 wrz 21:11
dona...: no wiem
25 wrz 21:21