Kombinatotyka
Moth: Spośród liczb {1,2,3.....1000} losujemy jednocześnie dwie, które oznaczamy x i y. Ile jest
możliwości wylosowania takiej pary liczb, dla której x*y jest podzielne przez 23?
Jaki wzór do tego zastosować? Myślałam o wariacji z powtórzeniami + kombinuję z ciągami na
wszystkie sposoby, ale nic mi nie przychodzi do głowy...
25 wrz 20:15
Jack:
wsk. 23 jest liczbą pierwszą. Poza tym sugestia o jednoczesnym losowaniu wyklucza powtórzenia,
a mnożenie jest przemienne wiec odpadają wariacje. Poczytaj nieco o kombinatoryce...
25 wrz 20:17
Nienor: Kombinacje, bo x*y=y*x, czyli kolejność nie ma znaczenia.
25 wrz 20:18
Basia:
23 jest liczbą pierwszą
aby x*y było podzielne przez 23 jedna z nich musi być wielokrotnością liczby 23
a druga jest całkowicie dowolna
czyli:
x = 23=1*23; 46=2*23;......; 989= 43*23 i y dowolna
lub
y = 23=1*23; 46=2*23;......; 989= 43*23 i x dowolna
teraz policz ile tego jest
25 wrz 20:19
Jack:
a gdzie podzielność przez 23?
25 wrz 20:20
Basia:
kolejność ma znaczenie bo nie o iloczyn pytają tylko o liczbę par
a para (1;23) ≠ (23;1)
tak jak punkt A(1;23) nie pokrywa się na wykresie z punktem B(23;1)
25 wrz 20:22
Nienor: Ale w wariacjach losowanie jednocześnie?
A tej podzielności przez 23 nie doczytałam wcześniej.
25 wrz 20:26
Jack:
hmm ok, z tą parą masz chyba rację.
25 wrz 20:30
Basia:
przeoczyłam "jednocześnie" ale to zmienia tylko tyle, że trzeba dołożyć warunek x≠y
z dwóch wylosowanych jednocześnie liczb np. {4;5} mogę zbudować dwie różne pary
(4;5) i (5;4)
tak to przynajmniej rozumiem
gdyby zapytali "ile razy mogę wylosować takie liczby, że ....." kolejność nie miałaby znaczenia
ale pytają wyraźnie o liczbę par, a para jest uporządkowana
25 wrz 20:33
Basia: a zresztą diabli wiedzą; to jak zwykle kwestia interpretacji
25 wrz 20:35
Jack:
ja się zasugerowałem przede wszystkim mnożeniem, które będąc przemiennym sprawia że kolejność
traci znaczenie.
25 wrz 20:38
Nienor: Też mi się wydaje, że to kwestia interpretacji (jak z tym na ile sposobów można usiąść przy
okrągłym stole), bo tu nigdzie nie pisze, że pytają o przy uporządkowane. Para to po prostu
dwie liczby.
25 wrz 20:41
Jack:
sęk w tym że para (liczb) z sensie matematycznym to właśnie uporządkowana dwójka ("n−tka" gdzie
n=2). Tylko że treść i tak pozostawia wątpliwości
25 wrz 20:42
Basia:
można ostatecznie podać dwa rozwiązania:
par nieuporządkowanych jest 43*999
a uporządkowanych 2*43*999
25 wrz 20:44
Nienor: Tak to jest to co się kocha w probabilistyce
25 wrz 20:51
Moth: dzięki za wszystkie odpowiedzi

nie chodzi o coś w rodzaju:
25 wrz 20:51
Basia: a Nienor ma chyba rację;
tam niepotrzebnie użyto słowa "para", które dla każdego matematyka oznacza
parę uporządkowaną czyli ciąg; stąd zamieszanie
25 wrz 20:54
Moth: może do tego trzeba zastosować ciąg?
25 wrz 20:56
Basia:
a po co takie cuda wymyślać ?
w prawdopodobieństwie liczy się przede wszystkim
zdrowy rozsądek
x = 23=1*23; 46=2*23;.....;989=43*23
czyli liczb podzielnych przez 23 masz 43
y = 1;2;....;1000 i y≠x
(czyli jeżeli np. x=23 to y=1;2;...;22;24;25;....;1000 czyli dla y masz 999 możliwości)
co daje 43*999 i koniec zabawy
a poza tym skąd 989!

25 wrz 20:58
Moth: bo 989 jest ostatnią liczbą ze zbioru, podzielną przez 23....
25 wrz 21:00
Basia:
23 = 1*23
46 = 2*23
69 = 3*23
..........................
989 = 43*23
to ile jest tych liczb ? 989 czy 43 ?
25 wrz 21:03
Moth: dobra, dobra, faktycznie, po co utrudniać

... myślałam, że konieczne jest użycie ciągu do
tego.. dzięki wielkie za rozjaśnienie umysłu
25 wrz 21:05
Mila:
43 liczby podzielne prze 23
957 liczb, które nie są podzielne przez 23
a) x podzielne prze 23 a y nie jest podzielne przez 23
b) x podzielne przez 23 i y podzielne przez 23
razem
903+41151=42054
25 wrz 21:05
Moth: 989, bo sugerowałam się ciągiem i to mnie zmyliło..
25 wrz 21:06
25 wrz 21:14
Nienor: Basiu w obu przypadkach powinno wyjść to samo, bo obie metody mówią o tym samym.
25 wrz 21:18
Basia:
a faktycznie {23;1} i {1;23} przy tej interpretacji to to samo
Mila ma rację
25 wrz 21:21
Basia:
Nienor nie o Twoim wzorze pisałam
tylko o tym z 20:51
25 wrz 21:23